Jongeren zijn steeds moeilijker te bereiken. Dit heeft GGD Twente ook gemerkt. Ze konden jongeren steeds minder goed bereiken met de voorlichtingen en brochures die ze aanbieden. Folders en gespecialiseerde websites zijn niet goed genoeg meer om de jongeren te interesseren in belangrijke informatie en voorlichtingen. Het leven van jongeren speelt zich tegenwoordig grotendeels online en op smartphones af. Daarom heeft de GGD het spel ‘Eicel zoekt zaadcel’ gemaakt. Deze app moet het leuker en makkelijker maken voor jongeren om te leren over seks, voorplanting en zwangerschap.

Het doel van het spel is om zo snel mogelijk de eicel te bevruchten. Een horde zaadcellen komt onderweg allemaal obstakels en uitdagingen tegen die ervoor zorgen dat de eicel niet of moeilijker bevrucht kan worden. Deze obstakels representeren echte dingen die zwangerschap kunnen bemoeilijken. Voorbeelden hiervan zijn het roken en drinken van alcohol voor en tijdens de zwangerschap. Volgens de GGD is ‘Eicel zoekt zaadcel’ voor iedereen leuk om te spelen. De game is dus ook bedoeld voor mensen die nog helemaal niet met kinderen bezig zijn. De GGD hoopt dat ook mensen die nog niet zwanger willen worden spelenderwijs belangrijke informatie over zwangerschap krijgen. Wanneer ze later wel zwanger willen worden zullen ze deze informatie al hebben gehad. Zo zullen ze sneller beginnen met het aannemen van een gezonde levensstijl zodat de kans op zwangerschap groter wordt.

screen520x924

De game wordt ook al in de klas gespeeld bij biologielessen. Dit toont wel aan dat ook docenten die veel weten over dit onderwerp dit spel als een goede voorlichting zien. De GGD hoopt dat op deze manier de game steeds populairder gaat worden. Zo moet het onderwerp zwangerschap en seks makkelijker bespreekbaar worden onder jongeren. De game kent een succesvol begin. Een week na de release van de game is de app al honderden keren gedownload. Je kunt de game downloaden via deze link.

Bron: TC Tubantia