Wat is Yellow riders?

Applied games worden veel gebruikt in verschillende sectoren. Soms zijn het simulatoren maar meestal zijn het games die mensen op een leuke manier iets bij proberen te brengen. Veel mensen zien de potentie en de goede werking ervan. Een van deze mensen is Stephan Aarts. Hij is oprichter en eigenaar van het bedrijf Yellow Riders in Arnhem. Dit bedrijf maakt in samenwerking met gameontwikkelaars applied games. Om erachter te komen waarom applied games zo goed werken en hoe het hele proces van een applied game maken gaat, heb ik hem geïnterviewd. In deze eerste blog over Yellow Riders en applied games vertelt hij hoe Yellow Riders ontstaan is en waar ze de afgelopen tijd mee bezig zijn geweest.

Wat doet Yellow Riders?

“Wij bemiddelen gameontwikkelaars en helpen bedrijven en instellingen die games willen gaan gebruiken om een bepaald probleem op te lossen. Wanneer wij een vraag krijgen uit de markt gaan we op zoek naar een gamebedrijf die dit het beste uit kan voeren. Als we een paar gameontwikkelaars hebben gevonden die bezig wil gaan met deze vraag houden we een soort auditie. Deze gamebedrijven presenteren dan hun concept. Als we een bedrijf hebben gekozen gaan zij aan het werk met hun concept en zorgen wij dat ze goed bemiddeld worden. We begeleiden de bedrijven ook tijdens de productie en we helpen ze bij het testen van de applied games. Mijn rol binnen Yellow Riders is om te zoeken naar kansen in de markt en om applied games populair te maken.”

Voor wie?

“De grootste vraag naar applied games komt uit defensie. Zij willen vaak simulatiegames die worden gebruikt voor de training van militairen. Het voordeel van trainen met deze simulatoren is dat ze geen munitie hoeven te verschieten en geen slijtage hebt aan machines. Je kunt met zo’n game eindeloos veel situaties trainen. Daarnaast doen we veel voor het onderwijs. We hebben onlangs een aandeel gekocht in een bedrijf die systemen maakt voor scholen. Docenten kunnen hiermee lesmateriaal zelf omzetten in een simpele point and click game. Vooral de basisscholen en middelbare scholen kunnen profijt hebben van deze simpele applied games. Toch krijgen we uit het buitenland ook aanvragen van universiteiten om een applied game te maken. Ook de mensen uit de zorg beginnen de potentie van Applied games te zien”.

Wat heeft Yellow Riders gemaakt?

Een vrij nieuw project is het spel ‘NObesitas’.  Dit spel helpt kinderen met obesitas om gezonder te gaan leven en niet terug te vallen in oude gewoontes. Dit doen we voor een aantal ziekenhuizen. Normaal gesproken hebben de doctoren één motivatiegesprek met de kinderen met obesitas. Wat je dan vaak ziet is dat de kinderen na ongeveer twee weken weer terugvallen in hun oude gewoontes. Wij proberen aan de hand van onze games deze gewoontes te veranderen en ze een gezonde levensstijl aan te leren. De gebruiker volgt een traject van 6 maanden die ze vol moeten houden. De game is opgebouwd uit verschillende levels die op een motiverende wijze het te zware kind helpen met gezond te worden. Zo is er elke dag een nieuw doel die de gebruiker moet proberen te halen. Na het halen van een doel krijg je punten waarmee je bijvoorbeeld nieuwe dingen kan kopen voor je avatar.

Waarom applied games?

Ik heb heel lang voor een Amerikaans softwarebedrijf gewerkt. Daar liepen we altijd tegen het probleem aan dat mensen een hekel hadden aan het gebruik van bepaalde software en het doen van bepaalde werkzaamheden. Dit was vaak administratie, probleemmanagement enzovoort. Ik kwam er langzamerhand achter dat als je bepaalde foefjes hebt die bepaalde dingen leuker en makkelijker maken, de mensen deze werkzaamheden sneller en vaker gaan doen. Deze gedachte zie je ook terug bij applied games. Het leuker maken van invoer van gegevens en dingen leren is waarnaar ik opzoek ben.