China heeft in samenwerking met de grootste Chinese sociale netwerken een nieuw systeem gecreëerd. Dit systeem heet ‘Sesame Credit’ en wordt door een groot deel van de Chinese bevolking omarmt. Iedereen die deelneemt aan dit project krijgt een bepaalde score die aangeeft of je een goede inwoner van China bent. Deze score is echter niet bedoelt om te laten zien hoe goed jij je aan de wet houdt, maar hoe goed jij je aan de richtlijnen en idealen van de overheid houdt. Dit klinkt heel erg eng voor veel mensen en er wordt door buitenstaanders al veel kritiek geleverd op het systeem.

Sesame Credit heeft extreem veel mogelijkheden en macht in China. Doordat het in samenwerking met de grootste Chinese sociale netwerken is gecreëerd, kan er enorm veel informatie worden verkregen over het gedrag van de inwoners. Zo zitten de bedrijven Alibaba en Tencent in de top van dit systeem. Alibaba kun je vergelijken met het Amerikaanse Amazon, maar dan veel groter. Alibaba heeft de mogelijkheid om het online koopgedrag van elke Chinese inwoner bij te houden. Niet alleen via de website zelf, maar ook via het systeem AliPay. Dit kun je vergelijken met iDEAL. Alle online aankopen via andere websites kunnen in potentie dus ook bijgehouden en beoordeeld worden. Koop je als Chinese inwoner een product waar de overheid waarde in ziet, zal je beloond worden. Waardevolle producten zijn dingen als werkschoenen, lokale boodschappen, luiers enzovoort. Dit zijn producten die laten zien dat je verantwoordelijk bent en op een positieve manier bijdraagt aan de samenleving. Producten waar ze niet blij mee zijn kunnen spullen zijn als videogames of geïmporteerde producten. Ook het gedrag om sociale media kan bijgehouden worden. Post je iets negatiefs over de overheid of een bepaalde Chinese instelling zal je score omlaaggaan. Je score stijgt als je bijvoorbeeld een link post naar een site die laat zien hoe goed het gaat met de Chinese economie.

Je kunt je afvragen: wat boeit die score nou? Heel veel! Er zitten ingrijpende gevolgen aan het hebben van een goede of slechte score. Mensen met een goede score kunnen bijvoorbeeld makkelijker een lening krijgen of sneller reisdocumenten krijgen. Op dit moment zijn er nog geen gevolgen voor het hebben van een lage score maar er zijn al plannen om bepaalde straffen in te voeren voor het hebben van een lage score. Dit zijn straffen als langzaam internet, het verbieden van bepaalde banen enzovoort. Waarom zou je dan nog meedoen aan het systeem? In 2020 wordt Sesame Credit verplicht(!) gemaakt voor elke inwoner van China. Dit betekend dat het gedrag van elke Chinese inwoner bijgehouden gaat worden. Gedraag jij je zoals de overheid dat wil wordt je beloond. Doe je dit niet, ben je de pineut.

sesame-credit-app-100620535-large-idge

Je kunt dit systeem zien als een onschuldige manier om de bevolking zich goed te laten gedragen. Er is echter nog een ander aspect die een grote impact heeft op het gedrag van de Chinese inwoners. Omdat het een sociaal netwerk is, wordt ook de score van al je familie en vrienden aan jou gelinkt. In Sesame Credit zit een pagina waarop je in één oogopslag kan zien wat de scores van je vrienden zijn. Een vriend of vriendin met een lage score zal jouw score negatief beïnvloeden. Dit betekent dat wanneer je met de “verkeerde” mensen omgaat misschien geen lening kan krijgen. Dit is de reden dat heel veel mensen dit systeem eng en gevaarlijk vinden. Groepsdruk en sociale druk zal heel erg toenemen in China. Mensen die zich niet gedragen binnen de richtlijnen en idealen van de overheid zullen automatisch verstoten worden door vrienden en familie. Elke vorm van “fout” gedrag zal op deze manier verminderen. Niet omdat de overheid met straffen dreigt, maar omdat iedereen die zich fout gedraagt, verstoten wordt. Geassocieerd worden met een “slecht” persoon kan betekenen dat je al je privileges waar je zo hard voor hebt gewerkt kwijt zal raken. Sesame Credit zorgt er eigenlijk voor dat je een enorme kudde schapen creëert die alles doen wat de overheid opdraagt. De kans is groot dat Sesame Credit ervoor gaat zorgen dat China zich verder afscheidt van de buitenwereld.

Bekijk dit filmpje voor een duidelijke uitleg over Sesame Credits.