In de zorg wordt steeds meer gebruikt gemaakt van Virtual Reality. De faciliteiten worden steeds goedkoper dus gaan veel zorginstellingen sneller naar de mogelijkheden van Virtual Reality kijken. Een van deze zorginstellingen is Militair Revalidatie Centrum Aardenburg (MRC). Zij waren er al vroeg bij als het gaat om Virtual Reality. Sinds 2008 kunnen patiënten bij het MRC terecht om te revalideren met behulp van Virtual Reality. In het informatiepakket dat het MRC mij heeft opgestuurd is veel interessante informatie te vinden over het gebruik van Virtual Reality binnen het MRC en wat de mogelijkheden ervan zijn.

Het grootste en belangrijkste VR-project dat in werking is bij het MRC heet CAREN. MRC: “CAREN is een technisch revalidatie instrument waarbij een revalidant revalideert door middel van training in een virtuele omgeving. De revalidant staat tevens op een viertal krachtplaten en een loopband die ingezet kan worden voor de training. De bewegingen die een revalidant maakt worden door middel van markers en 12 motion capture camera’s doorgestuurd naar de CAREN-software. De camera’s, de motion base en de projectoren werken in een realtime feedbackloop, wat betekent dat alle bewegingen direct terug te zien zijn. Het systeem kan direct reageren op de inkomende data”. De revalidant wordt dus heel erg nauw in de gaten gehouden door het systeem. De fysiotherapeuten kunnen hierdoor zien waar de revalidant moeite mee heeft en waar meer aandacht aan moet wordt besteed.

“De revalidant wordt in een virtuele wereld uitgedaagd om bepaalde vaardigheden te leren. Doordat de beoefenaar een harnas aan heeft dat is gezekerd aan een stalen frame kan hij/zij niet vallen. Mocht diegene toch uit balans raken zal het harnas deze persoon opvangen. Er kunnen tijdens de training verschillende applicaties en games worden gebruikt met uiteenlopende doeleinden. Zo is de therapie met CAREN voornamelijk gericht op: verbeteren van de balans tijdens staan en lopen, stabiliteit van de onderste extremiteiten, coördinatie en mobiliteit. De behandelingsintensiteit kan verschillend worden ingesteld door de operator die tevens opgeleid is als fysio- of oefentherapeut. Bij een verder herstel kan de applicatie eenvoudig anders worden ingesteld”.

CAREN wordt binnen het MRC niet alleen gebruikt voor balanstraining van revalidanten. CAREN wordt ook gebruikt voor: cognitieve training die bijvoorbeeld reactievermogen verbeteren, desensitisatie training die kunnen helpen bij vestibulaire stoornissen, vertrouwenstraining waarbij bijvoorbeeld bewegingsangst kan worden verminderd. CAREN biedt de revalidant dus een effectieve manier van revalideren aan; waardoor de revalidant sneller herstelt. Door de precieze metingen kan er sneller ingegrepen worden in vergelijking met een gewone revalidatie. Daarnaast zijn de reacties van de revalidanten heel erg positief. Revalideren door middel van een game is namelijk een stuk leuker. “De positieve, stimulerende en veilige omgeving bieden de revalidant afleiding van de pijn, beperkingen en onvermogen”.amputatiepatient-body-posture_1-960x637

Toch is CAREN alleen niet voldoende voor de revalidatie van veel revalidanten. “CAREN wordt ingezet als aanvulling op andere therapieën die worden gegeven in het Militair Revalidatie Centrum. Denk hierbij aan fysiotherapie, ergotherapie, sport, logopedie, psychologie en cognitieve training. CAREN is een onderdeel van het programma en stelt de specifieke CAREN-doelen af op de algemene revalidatiedoelen. De revalidatiearts bepaald of een revalidant in aanmerking komt voor CAREN-training”.

Benieuwd naar de werking van CAREN? Bekijk dan dit filmpje.

Bron: MRC